Uusimaa 10.08.2008

back

Uusimaa 10.08.2008     

Loru- ja kuvakirja Aurinkokoira ilmestyi, myös lauluina

Anu Urmala-Miettinen

Aurinkokoiran tekijät. Porvoolaiset Satu Saarikko-Rantalainen ja Eivor Ewalds tekivät lasten loru- ja kuvakirjan Aurinkokoira-Solhunden. Mukana on myös sävelletyt lorut musiikki cd:nä. (Kuvaaja: Anu Uimala-Miettinen)

Originaalit

 

Originaalit esilla. Pekko-peto on mahtava kollikissa ja Kettu-maalauksen ketut hyppäävät vauhdilla lorussa Lentävät ketut. (Kuvaaja Anu Uimala-Miettinen)

Lastentarhaopettaja Satu Saarikko-Rantalainen ja kuvataiteilija Eivor Ewalds ovat tehneet yhdessä lastenkirjan, jonka kautta sekä aikuiset, että lapset voivat löytää yhteisen sävelen yhdessäoloon.

Saarikko-Rantalainen on tehnyt Aurinkokoira-Solhunden sanat ja Ewalds on luonut värikylläiset kuvat. Kirjan kuvituksessa esiintyvät Pekko-Peto ja Lentävät ketut, jotka ovat öljyvärimaalauksina esillä Ewaldsin Saksalan ateljeessa. Mutta kumpi oli ensin, Aurinkokoiran sanat vai kuvat?

–Sitä on vaikea määrittää. Emme oikein osaa nimetä kirjan tekemisen alkuhetkeäkään. Tämä loru- ja kuvakirja on meidän molempien pitkäaikainen ja yhteinen haaveemme, kertoo Saarikko-Rantalainen, joka muistelee laulaneensa lorukirjassa mukana olevaa Hirvi-laulua esikoiselleen Robertille tämän istuessa syöttötuolissa. Nyt 12-vuotias Robert ja pikkusisko Ronja esiintyvät kirjan mukana tulevalla laulu-cd:llä.

Saarikko-Rantalainen toimii musiikkivastaavana Porvoon uudessa Hornhattulan musiikkipainotteisessa upouudessa päiväkodissa. Aurinkokoira-Solhunden -kirjaa tullaan hyödyntämään koko päiväkodin arjessa, kuin myös Saarikko-Rantalaisen omassa 3-4-vuotiaiden ryhmässä.

Kirjantekijät nauttivat iltakahveja 1900-luvun alussa rakennetun hirsitalon pirtissä, muutaman kilometrin päässä Porvoon keskustasta. Talo sijaitsee metsän siimeksessä, jossa Saarikko-Rantalainen ja Ewalds retkeilevät usein koiriensa kanssa. Metsässä voi tavata kettuja ja hirviä ja nämä luontokokemukset välittyvät kirjasta. Yhden erikoisen ihmetyksen ystävykset ovat tarjonneet metsässä liikkujille.

–Lähdimme kerran metsään lastenvaunujen, kermakakun ja kahvin kera. Istahdimme syömään kakkua suuren pöllipinon päälle ja ajattelimme, ettei metsään ketään tule. Mutta tulipa ja aika iso seurue ihmisiä olikin. Katsoivat aika kummissaan kahta naista pöllipinon päällä syömässä kermakakkua ja nauttimassa kahveja! nauravat ystävykset hyvälle muistolle.

Ewaldsin 3,5- vuotias Della-dalmatialainen yrittää sitkeästi pureskella komean räsymaton reunaa. Ewalds kieltää Dellaa ruotsiksi. Kaksikielisessä perheessä kasvanut Della ymmärtää sekä suomea ja ruotsia. Aurinkokoira- Solhunde kirja ylittää kielirajat kaksikielisyydellään. Esimerkiksi lorut Supiemon varoitus (Mårdhundsmammans varning) Moottoripyöräpaarma (Motorcykelbromsen) ja Viirupöllön ruokalaulu (Slagugglans bordsvisa) houkuttavat kuvainnolliselle metsäretkelle laulun ja leikin kautta.

Kirjan Aurinkokoiralla on useita esikuvia, sillä molemmat tekijät ovat koirien uskollisia ystäviä. Saarikko-Rantalaisen kirjoittamia koiraloruja on ilmestynyt Ewaldsin kuvittamana mm. suomalaisessa Dal-lehdessä, ruotsalaisessa Dalmatiner -lehdessä sekä amerikkalaisessa The Spotter -lehdessä.

Ewalds on kuvien lisäksi taittanut kirjan sekä kääntänyt lorut suomesta ruotsiksi.

–Hyvin moni lauluista on syntyneet metsälenkillä Vilin ja Onnin kanssa. Minulla on kännykkä mukana, johon laulan sävelmät muistiin ja metsästä palattuani kirjoitan nuotit talteen.

Kirjan mukana tulevan Aurinkokoira cd:n on tuottanut Directart Oy:n Marko ”Puke” Kataja. Laulujen sovitukset vaihtelevat jazzista kansanmusiikkiin. Saarikko-Rantalainen on laulanut mm. Lauluyhtye Runebergin Tortuissa, joka ylsi finaaliin tämän vuotisissa lastenlaulusävellyskilpailuissa.

Aurinkokoiraa tekijät aikovat markkinoida lapsiperheiden lisäksi päiväkoteihin ja kouluihin. Lauluihin on olemassa ohjeet, jotta laulut muuttuvat leikeiksi. Talven maa -laulua voi leikkiä lumikeijujen tanssina, Uljas-lauluun voi sukeltaa kirjan opastuksen mukaan varjoteatterin keinoin.

–Olemme tehneet lorut, kuvituksen ja musiikin laadukkaasti. Toivomme, että Aurinkokoira innostaa lasten kanssa olevia laulamaan ja leikkimään sekä palaamaan takaisin netin ja pelien ja videoelokuvien keskeltä leikin, sanojen ja kuvien mielenkiintoisen fantastiseen maailmaan.